BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

marți, 21 aprilie 2009

POVESTE REALA



O poveste de “dragoste la prima...atingere”, ce trece dincolo de limitarile si suferintele fizice la care viata te supune uneori.

Imagineaza-ti! Esti tanara, frumoasa, inteligenta, indragita de toti cei din jurul tau.

Incearca acum sa mergi un pas mai departe: dupa ani de cautari si deziluzii in dragoste, intr-o zi care nu anunta nimic deosebit, intalnesti marea iubire a vietii tale, barbatul pe care-l cautai fara sa stii, cel alaturi de care te vezi traind o viata. Si unde mai pui ca e cel mai mare filozof al zilelor noastre. Amandoi simtiti ca aceasta nu e pur si simplu o descoperire a altuia, cat o regasire a unei parti din sine. La numai doua saptamani, te cere si spui “da” din toata inima, multumind Universului pentru darul minunat pe care, dintre toti oamenii, ti l-a oferit tocmai tie. “Oare ce-am facut sa-l merit?!”, te intrebi. Intr-adevar, e prea frumos sa fie adevarat. Ce conteaza? L-ai gasit, bucura-te!. Dar viata e parsiva si ce ti-a dat cu o mana iti ia cu doua. Fericirea asta nu e pentru tine. Cateva zile dupa nunta, realitatea te paleste in moalele capului: ai cancer de san.

Un caz real

Personajul povestii nu esti tu, ci Treya Killam Wilber. Are 35 de ani; intr-o zi de decembrie, in urma unei operatii de extirpare a unui nodul de 2.5 cm din tesutul sanului, i se aduce la cunostinta ca e bolnava de cancer - stadiul doi, gradul 4. Stadiul este determinat de marimea si intinderea tumorii - de la stadiul unu care inseamna mai putin de un centimetru, la stadiul patru, cand tumoarea cuprinde tot corpul. Gradul indica nocivitatea celulei canceroase, patru insemnand celule extrem de slab diferentiate, cele mai rezistente, cu un ritm rapid de dezvoltare. Socul vestii o arunca intr-un cosmar care-i va chinui deopotriva trupul si sufletul. Din dorinta de a trai cat mai mult timp posibil iubirea pe care tocmai a intalnit-o, decide sa lupte cu toate mijloacele pe care le are la dispozitie. Din dorinta ca suferinta ei sa nu fie zadarnica, decide sa tina un jurnal cu intentia de a-l publica si de a ajuta astfel alte femei cu aceeasi cumplita boala, cat si

persoanele care le sunt alaturi in cele mai grele momente. Insemnarile ei - sincere, terifiante, dureroase - fac esenta cartii Gratie si forta. Treya Killam Wilber: o vindecare spirituala dincolo de moarte, scrisa de filozoful Ken Wilber la scurt timp dupa moartea sotiei sale, carte aparuta la Editura Elena Francisc Publishing.

Calvarul constientizarii

Ce citesti aici nu te poate lasa rece, caci Treya nu ascunde nimic din ce simte si din ce indura. Adevarul e pur, necosmetizat, inca de la primele randuri care redau agonia de a deveni din om, o statistica.

“O durere ingrozitoare imi izbucneste in inima, sufocandu-ma. Frica. De ce? Imi observ mana pe sanul drept, mangaind bandajele, pipaind cusaturile de de subt. Imi aduc aminte. Oh, nu, nu. Ochii mi se strang, fata mi se contorsioneaza, gatul imi paralizeaza de frica. Da, imi aduc aminte. Nu vreau sa-mi aduc aminte. Nu vreau sa stiu. Dar este aici. Cancer. Cancerul ma trezeste in linistea acestei nopti intunecate, a cincea dupa noaptea nuntii mele. Am cancer. Am cancer de san. Cu numai cateva ore in urma, un nodul tare a fost scos din sanul meu drept. Nu a fost benign. Am cancer. Este real. Mi se intampla mie”.

Scheme de tratament

Ca orice pacienta bolnava de cancer de san, Treya are de ales intre urmatoarele proceduri: mastectomie totala cu indepartarea tutror nodulilor limfatici; pastrarea sanului, dar indepartarea nodulilor limfatici, urmata de radioterapie; mastectomie partiala, prin indepartarea a aproximativ un sfert din tesutul sanului; indepartarea a aproape jumatate din nodulii limfatici, urmata de cinci sau sase saptamani de radiatii in zona sanului; mastectomie segmentara prin indepartarea tutror nodulilor limfatici. E greu sa scapi de impresia ca vorbesti despre tehnici medievale de tortura. Studiile din Europa au demonstrat ca mastectomia segmentara, urmata de radiatii, e la fel de eficienta ca inspaimantatoarea mastectomie radicala. Treya nu e o persoana vanitoasa; ea alege aceasta procedura nu pentru ca ii salveaza o buna parte din san, ci pentru ca ii salveaza mare parte din nodulii limfatici.

Operatia este un succes si la fel pare si terapia de dupa. La fix un an dupa prima interventie, intr-o dimineata de noiembrie, in timp ce face un dus, Treya observa cinci umflaturi mici sub sanul drept. Vestea buna e ca nu prea seamana a cancer. Vestea proasta e ca nu prea au cum sa fie altceva. O saptamana mai tarziu vine si confirmarea: boala a recidivat.

“Optiunile mele? (1) Mastectomie totala. (Ar fi trebuit sa o fac de la inceput? Probabil ca asta nici macar nu s-ar mai fi intamplat.) (2) Extirparea zonei in care au aparut umflaturile; daca mai sunt celule canceroase in tesut, probabil trebuie facute din nou radiatii. Insa nu exista nici o posibilitate de a prevedea cum va reactiona tesutul in conditiile in care e expus la alte radiatii. (3) Extirparea zonei din jurul locului n care s-a facut interventia anterioara si radioterapie”.

De data aceasta se merge pe cea mai prudenta varianta, mastectomia totala. Prea tarziu insa, caci in urma analizelor ulterioare, medicii sunt de parere ca recidiva nu a fost doar la nivelul tesutului sanului, ci si la nivelul peretelui pieptului: stadiul patru, gradul patru. Singura solutie recomandata, chimioterapie extrem de agresiva. Sansele Treyei de a se confrunta cu o noua si probabil fatala recidiva sunt de 50% in doar noua luni. Nu ani, ci luni!

Ce este chimioterapia?

In afara de interventia chirurgicala, principalele forme ale atacului medicinei occidentale asupra cancerului - chimioterapia si radiatiile - pornesc de la un singur principiu: celulele canceroase se dezvolta mult mai repede decat orice alta celula

normala a corpului. Prin urmare, daca administrezi pacientului un agent care omoara celulele cand ele se divid, vei omori si celulele normale, dar si mai multe celule canceroase.

Recapitulare

Intr-un an si jumatate, Treya a trecut printr-o operatie urmata de sase saptamani de radioterapie, o recidiva, o mastectomie, chimioterapie. In tot acest timp s-a confruntat cu posibilitatea constanta a unei morti premature. Daca din punct de vedere fizic ea a reusit sa faca fata chimioterapiei destul de bine, ce a ajuns-o din urma si aproape a distrus-o a fost efectul de devastare emotionala, psihologica si spirituala pe care toata aceasta tortura l-a avut asupra ei si a cuplului.

Citesti, te ingrozesti, dupa care te minunezi in fata unui adevar stiut de cand lumea: iubirea adevarata invinge totul si pentru ea merita sa lupti si sa te iei de guler cu toate fortele Universului care se inversuneaza sa-ti fie potrivnice. Redescoperi puterea extraordinara a omului de a se adapta, de a gasi echilibrul pe sarma vietii, indiferent cat de nesigura si instabila ar fi.

Articol preluat din cartea “Gratie si forta. Treya Killam Wilber: o vindecare spirituala de dincolo de moarte” scrisa de Ken Wilber si aparuta la Editura Elena Francisc Publishing. (www.efpublishing.ro )

1 comentarii:

madona spunea...

stiu cat este de groaznic,sa suferi de aceasta boala,de la bunica mea..si ea a avut cancer la san..insa..spre norocul ei,nu i s'a extirpat nici un san pentru ca a fost o forma benigna..insa nu toate femeile au acelasi "noroc"..