BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

vineri, 24 aprilie 2009


Cancerul de san la barbati

La fel precum femeile, barbatii pot dezvolta cancer la san. Desi termenul san este de cele mai multe ori legat de sexualitatea feminina, si barbatii au tesut mamar. In acest tesut se pot dezvolta celulele cancerigene. diferenta principala este data de cantitatea de tesut, care la barbati este mai mica decat la femei. Tocmai aceasta cantitate mica de tesut este cea care atrage dezvoltarea cancerului.

Pentru acest motiv, mai putin de 1% dintre bolnavii de cancer la san din Canada de exemplu, sunt barbati. Desi cel mai des se gaseste la barbatii cu varste cuprinse intre 60 si 70 de ani, poate aparea la barbati de toate varstele.

Nu exista nicio diferenta intre factorii de risc, diagnostic, stadiu si tratament intre cancerul mamar la femei si cel la barbati. Totusi, cancerul la san e mai usor a fi detectat in primele stadii la barbati decat la femei. De ce? Din cauza cantitatii reduse de tesut mamar.

Un prim semn ar fi un nodul nedureros la nivelul sanilor. Este usor de detectat cu ochiul liber, tocmai datorita cantitatii mici de tesut mamar, care nu mascheaza nodulul.
Mai mult de atat, orice neregularitate din tesut poate fi usor simtita. Daca diferenta dintre sanii femeilor si ai barbatilor este marimea, cancerul nu are nevoie sa creasca foarte mult in tesutul mamar al barbatilor, pentru a ajunge la muschi.

Un fapt cert este ca de cele mai multe ori, cancerul este depistat la barbati in stadii avansate, decat la femei.

Sa fii barbat si sa fii tratat de cancer poate sa iti afecteze sentimentele in legatura cu corpul tau si cu sexualitatea ta. Sunt schimbari notabile care pot afecta perceptia barbatului asupra propriului corp.

Problema cea mare este ca majoritatea barbatilor nu realizeaza riscul la care sunt supusi si ignora nodulii, sau schimbarile ce apar la nivelul pieptului. Din acest motiv barbatii nu urmeaza tratamenul medical cerut pentru aceasta afectiune, pana ce nu a fost diagnosticata in stadii avansate.

Este la fel de important pentru barbati ca si pentru femei sa aiba grija de conditia lor, sa mearga la medic ori de cate ori descopera ceva in neregula cu propriul corp.

Cu cat este descoperita mai devreme, cu atat tratamentul va fi mai eficient si boala va fi mai usor invinsa.

1 comentarii:

estella spunea...

sunt foarte interesante postarile. astfel putem afla mai multe informatii despre acest subiect:unul despre care toata lumea vorbeste dar despre care putini se informeaza.bravo!